Jude Hill inspirerar

Jag har läst Jude Hills blogg Spirit Cloth från första inlägget från oktober 2006 till idag. Inspirerande läsning, där man får följa hennes arbete i långsam takt. Det handlar om en personlig form av quiltning, som utvecklas i moduler snarare än i traditionella quiltingblock. Det är en blandning av applikation och lapptäckesteknik. Arbetet utvecklas stegvis. Så småningom upptäcker man hennes metod, som är både genomtänkt och konsekvent.

Jude bjuder generöst på såväl process som tekniska lösningar.  Jag har fastnat för flera av hennes idéer.

Ett typiskt verk av Jude Hill med många av hennes kännetecken

Ett typiskt verk under arbete av Jude Hill med många av hennes kännetecken.

Bilden ovan visar tydligt en lager-på-lagermetod. Jude börjar med att fästa ett tyg på en stabiliserande bakgrund med Glue Stitch. Det är ett förstygn/tråckelstygn med ett långt tygn på baksidan och ett litet knappt synligt stygn på rätsidan. Tråden är mjuk bomullstråd ton i ton med tyget, t ex en tråd moulinégarn. Hela ytan fästs fast mot bakgrundstyget. Detta är själva basen för det fortsatta arbetet.

I exemplet ovan har arbetet startat med ett schackmönstrat lager sammanflätat av ljusa och mörka remsor. Vid första anblicken kan man tro att det är kvadratiska lappar i mörka resp ljusa tyger som bildar mönstret men i stället är det remsor som vävts samman. De råa kanterna kännetecknar också Jude Hills verk.

Med många lager tyg finns risk att det blir för tjockt och klumpigt. Judes lösning är att klippa bort så mycket som möjligt från baksidan.

Det centrala motivet byggs sedan ut åt sidorna med fler lappar, applikationer och broderistygn och i detta fall med lösa tvinnade fransar.


Inspirerad av flättrekniken lekte jag lite med några överblivna oregelbundna remsor av lakansväv, fäste hjälpligt med ”Glue Stitch”, dekorerade med några små figurer i plattsöm och quiltade allt mot ett bakgrundstyg samt lade till en ram av brodyrband.

image

Ett första försök med sammanvävda remsor, råa kanter, Glue Stitch och quiltsöm.

Sedan tvättade jag stycket i tvättmaskinen på 60 grader och torkade i torktumlaren för att se hur framför allt de råa kanterna skulle bete sig. Så här långt gillar jag resultatet.

Nu funderar jag på hur/om jag ska fortsätta. Kanske en konturlinje runt figurerna för att ”lyfta” motiven. Förstyg eller något som förenar den vågiga brodyrramen med det övriga motivet saknas. Sedan kanske figurerna behöver bindas samman.


 

 

Comments are closed.