Tvätta och stryka

Jag trodde att jag visste det mesta om hur man tvättar ock stryker. Men nu har jag lärt mig lite nytt.

När jag köpte ett linnetyg hos KorpsSyfestivalen, fick jag ett värdefullt tips. Det blir ofta fula veck när man tvättar linne. Detta gäller särskilt kulörta tyger, t ex i kläder. Linne ska blötläggas före tvätt i minst 30 minuter för att undvika veck. Nu blötlägger jag således mitt nyinköpta blåa linnetyg, som ska användas till ett Sashikobroderi. Hoppas att det funkar.

Det andra tipset hittade jag i en husmoderskalender från 50-talet, och det gäller strykning. Ibland misslyckas jag och åstadkommer ett oönskat veck när jag stryker. Detta veck är svårt att stryka bort. Hur gör man? Jo, man höjer temperaturen.

För att få bort ett veck måste man stryka vid en högre temperatur än den man hade då vecket skapades. Jag brukar alltid stryka vid högsta möjliga temperatur för att det ska bli slätt och fint, men nu måste jag skapa en ny vana. Jag ska försöka att hålla så låg temperatur som möjligt för att kunna rätta till ev misstag, genom att vid behov höja temperaturen. Det är säkert också skonsamt för tyget att hålla lägre temperatur.

Tags: , ,

Comments are closed.