Ärmar – kofta del 9

Nu är det bara ärmarna kvar. Jag konstruerar först ett pappersmönster efter följande mått:
Ärmlängd från axel: 57 cm
Ärmlängd från armhålan: 47 cm
Vidd överarm: 48 cm
Vidd handled: 24 cm

Första delen av ärmen är ganska enkel att sticka, först resår 6 cm, sedan ett ökningsvarv och därefter ökningar i sidorna var 4:de varv 30 gånger. Masktätheten 34 maskor på 12 cm är min utgångspunkt. Sedan stickar jag tills ärmen mäter 47 cm. Räknetråden följer med i hela ärmen för att jag ska kunna göra den andra exakt lika.

Jag känner mig betydligt osäkrare när det gäller ärmkullen. Med utgångspunkt från pappersmönstret delar jag ärmens bredd i fyra delar (34 maskor), för att därefter räkna ut hur många varv som krävs för att minska 1/4 av maskantalet och samtidigt få rätt form på ärmkullen. Ögonmåttet styr hur många maskor som ska avmaskas. Det centimeterrutade mönsterpapperet är till stor hjälp.

Därefter tänker jag tråckla i ärmen, prova och göra eventuella justeringar.

Tags:

Comments are closed.