Nunotovning

image

Igår på världstovningsdagen gick jag igenom mina bilder från förra helgens nunotovningskurs. Nu finns de på Flickr!, se här.

Jag har sett nunotovning på utställningar tidigare och faschinerats av de  tunna och fina  kvaliteter, har t.o.m sett en nunotovad brudklänning. Urläckert. När jag gick till kursen trodde jag att det skulle vara riktigt svårt att åstadkomma något liknande, men upptäckte att det var ganska enkelt.

Nuno är japanska för tyg. Nunotovning är en teknik där man tovar samman ett tyg med ull. I regel väljer man ett tunt och glesvävt sidentyg och lägger på ett flortunt lager av merinoull. Det ska verkligen vara tunt. Jag använde 75 gram ull till 3 meter siden då jag tovade min första sjal – med lite träning kanske jag kan lägga ut ullen ännu tunnare.image

Under tovningsprocessen krymper ullen ihop till ungefär hälften, tyget krymper inte uten lägger sig i fina veck. Det ser nästan ut som smock.

Under kursen lärde vi oss principen för nunotovning och gjorde en hel del prover i olika kvaliteter. Andra dagen tovade vi en sjal, ett tyg el dyl. Tror faktiskt att jag skulle våga testa på egen hand efter denna introduktion.

Lite länkar för den som vill veta mer:
Kursarrangör var länshemslöjdskonsulentena i Stockholm, Slöjdhuset.
Slöjdfröjd (pdf-fil)
Kursledare fantastiska, pedagogiska Yvonne Habbe.

 

Comments are closed.