Utvärdering av tvåändsstickningskursen 2015

Årets kurs samlade 12 deltagare med varierande kunskaper i tvåändsstickning från nybörjare till avancerade. Några hade deltagit i tidigare kurser i Näset, andra kom för första gången. Några var hängivna stickare som stickar varje dag, andra ringrostiga som önskade komma igång igen.

Vi inledde med en presentationsrunda där man berättade om sina erfarenheter av tvåändsstickning och önskemål inför kursen. Samtidigt visade man sitt medhavda material som sedan dukades upp på bord runt väggarna. Detta tjänade som inspirationsmaterial under hela kursen. Det var både färdiga alster och provlappar. Därefter presenterades ett par vantar och en mössa som bybor lånat ut till kursen med traditionellt orestickat.

Kursdeltagarna arbetade sedan i sin egen takt och kursledarna svarade på frågor och visade sådana moment man behöver lära sig. Frågorna haglade under hela veckan. Under kursen kom önskemål om en genomgång/diskussion om färg och färgkombinationer vilket vi också genomförde. Kursledaren bröt in då och då med korta genomgångar av allmänt intresse, t ex hur maskorna ska luta på avigvarven, att stickningen alltid måste vara tillräckligt fast, olika uppläggningar, Beibritts favoritvariant av djupmaskor, som skapar reliefmönster, baland annat.

image

Några kursdeltagare arbetade med provlappar och testade mönster och tekniker från kursens rika inspirationsmaterial andra avslutade sådant som redan var påbörjat och några startade nya projekt.

image

Kursen avslutades som vi började, med en runda, där var och en berättade vad man lärt sig och visade vad man gjort. Sedan följde ett samtal om vad vi kunde ha gjort bättre och önskemål inför kommande år.

Här följer några önskemål och förslag (samt hur det kan åtgärdas):
– Bättre och flexiblare belysning. (Önskemålet framfört till bystugeföreningens styrelse)
– Särskilda nybörjarstunder där man kanske går undan för att slippa bruset av alla sprudlande idéer och samtal. Lite lugnare stunder helt enkelt. (Enkelt att ordna i kafferummet om nästa kurs så önskar)
– Förlängning av kurstiden. (Kursledningen diskuterar detta)
– Någon gemensam utflykt. (Det har vi haft tidigare, men i år gjorde deltagarna egna mindre utflykter på eftermiddagarna. Med utflykter blir kurstiden längre, det ska inte inkräkta på sticktiden.)
– Några fler genomgångar av den typ som under årets kurs behandlade färglära, kanske om snoddar, kavelfrans el dyl, eventuellt ”dagens tema”. (Kursledningen funderar på innehåll)
– Ev Öppet hus sista timmen på kursen för att öka intresset och kunskapen om tvåändsstickning i bygden.
– En gemensam middag på torsdagskvällen. (Förmodligen lite svårt att ordna i bystugan, men vi kanske skulle kunna använda något av de näringsställen som finns i Furudal)
– En gemensam stickvandring till Ärteråsens fäbod på lördagen efter stickkursen. (Tas upp med ” ”ärteråsfolket” samt ”vädermakterna”. Kan ordnas om intresse finns.)
Bättre information inför kommande kurser, framför allt med tanke på dem som behöver ta ut en semestervecka för att kunna delta. (Skäms lite, men information finns på bland aktiviteter på www.nasetsbystuga.se. Startar också en Facebookgrupp inom kort. Då kan alla se frågor och svar kring kursen samt hålla kontakt under året. Vi får se om detta förbättrar informationen.)

Så reste vi hem, laddade med ny idéer och inspiration. Vi hoppas ses igen nästa år i Näset, under Oreveckan, vecka 28.

Tags:

1 comment

  1. Christine Frostell

    TACK alla för en fin och mycket lärorik vecka. Christine