Formgivning inför ett nytt broderi

image

Ett av de absolut bästa inslagen i HV:s kurser är formgivningen. Inte för att det alltid ger bra resultat,  utan för att den självklara inställningen, att vi ska frigöra oss från färdiga mallar och förlagor. Om sedan resultatet av övningarna inte leder fram till en färdig skiss, så har vi många möjligheter att under resans gång göra förändringar.

Under den senaste formgivningsövningen under fortsättningskurs 2 gjorde vi skisser inför ett läggsömsbroderi.

Vår lärare dukade upp vattenfärger, genomskinlig plast, papper att måla bakgrunder på och ett helt fång vackra höstlöv, kvistar, nypon, snöbär mm. Vi fick också tre ledord att fundera över:

1. bakgrund
2. kontur
3. accent

Sedan var det fritt fram att måla, teckna, leka med former och färger, som på dagis nästan.  Det är härligt att gå på dagis även när man fyllt 60.

Inte kom jag fram till vad jag ville göra. I slutändan blir det nog något helt annat, men jag hade i alla fall ett antal teckningar inför första kurstillfället med läggsöm.

image

3 comments

  1. Verkar vara nyttig kurs. Jag kämpar fortfarande att frigöra mig från mormors krav att handarbete måste vara utförd på ett rätt sätt och till nån nytta, för annars är det inte lönt att slösa material på det.

  2. Mitt problem är det motsatta, man ska använda riktigt bra, dvs ofta dyrt material, annars är det ingen ide att lägga ner jobb på det. En väldigt hämmande inställning, ju exklusivare material, desto ägnsligare blir jag att förstöra det, därför trivs jag bäst med enkla material.

  3. 🙂 Där ser du, det är nästan samma känsla – du är också rädd att förstöra materialet.
    Men du har kommit en bit på väg till friheten och gör mycket fina grejer. Inspirerande!