Tvåändsstickning i Näset 2019, rapport del 2

Vad kan man lära sig under en 4-dagarskurs i tvåändsstickning?

Här fortsätter rapporten från förra inlägget om inspirationsdagarna/kursen om tvåändsstickning i Näsets bystuga, vecka 28, år 2019. Denna del av rapporten handlar främst om kursens nybörjare.

De flesta av nybörjarna ville påbörja ett par vantar som första projekt. Först måste man lära sig uppläggning, som kan upplevas komplicerat. Men när man väl behärskar uppläggning förstår man huvudprincipen för tvåändsstickning.

image

Ett första tvåändsstickat alster på gång som visar uppläggning med lila bindetråd, avigvarv för att kanten inte ska rulla sig, slätstickning med räta maskor samt två varv med krusmaskor sk kedjegång.

Tvåändsstickning är inget för den som har bråttom. Man ska sticka fast och tätt. Om du ställer vantstickningen på ett bord med stickorna nedåt ska den kunna stå upprätt som i bilden nedan.

image

Ytterligare en vante. I detta fall med fyra krokvarv. Därefter ökning för tummen och längst ner till höger syns tråden som håller tummaskorna på plats under tiden som resten av handen stickas.

image

Här ser vi ett typiskt exempel där man använder två färger för maskorna. Avigvarven bildar en fläta, eftersom man snor trådarna om varandra på olika sätt i de båda varven. Bindetråden i uppläggningen är diskret vit, så att flätan kan spela huvudrollen. Vi ser också att ökningen för tummen just börjat.

image

Om man inte vill starta med tvåändsstickningens svåraste moment, uppläggningen, kan man sticka en vanlig resårmudd och därefter träna på slätstickning. Här testas även två mönsterbårder vid sidan om tumökningen, en rad med så kallade o:n samt en zigzag-bård med orevanten som förebild.

image

I stället för att starta ett stort projekt såsom vantar kan det vara klokt att testa tvåändsstickningens möjligheter i en provlapp.

Kursinnehållet för nybörjare handlar främst om tvåändsstickning i ett nötskal, uppläggning samt de fyra masktyperna; räta- och aviga maskor, krokmaskor samt djupmaskor.

Vi talat också om krav på garn och stickor samt principerna för att utforma en vante efter den egna handen.

Sedan är det bara att hålla stickorna varma tills tekniken sitter i händerna och du kan sticka en vante framför TV:n.

Även nästa inlägg kommer att handla om tvåändsstickningsdagarna.

Tags:

Comments are closed.