15 år med tvåändsstickning i Näset, rapport del 3

I år firade kursen i Näset 15 år. Vi uppmärksammade det genom ett samarbete med Ore hembygdsförening och en inbjudan till Öppet hus.

Vi fick låna in herr- och damvantar från Ore hembygdsföreningens magasin samt sockor och ett par handkåkar. Dessutom bidrog en av kursdeltagarna, Mona Grälls, med handkåkar och herrvantar från den egna familjens gömmor.

image

Handkåkar med krusmönster och kavelfrans. Tillhör männens oredräkt.

image

Mansvantar till högtidsdräkten. Färgställning och mönster är typiska, men mönsterbårderna kan variera från vante till vante.

Under åren har kursen vid flera tillfällen besökt hembygdsförening och tagit del av samlingarna. Se exempel fler på traditionell stickning från Ore i tidigare inlägg på bloggen HÄR ->

image

Damvantar från Ore från klädkammaren i Norrboda Gammelstan.

Ett återkommande inslag i kurserna är besöket på Gammelstan i Norrboda under hembygdsföreningens hantverksdag. Vi bidrar med tvåändsstickning men många fler hantverk visas, såsom bandvävning, knyppling, repslagning mm. I år lades särskilt fokus vid linberedning. Läs om Ore hembygdsförening HÄR ->

Norrboda Gammelstan. Bild från Ore hembygdsförenings Facebooksida.

Norrboda Gammelstan med anor från 1600-talet. Bild från Ore hembygdsförenings Facebooksida.

image

Kursdeltagare visar tvåändsstickning

image

En Sollerövante under arbete samt kopia av kyrkvantar från 30-talet.

Kursdeltagare visar tvåändsstickning.

Kursdeltagare visar tvåändsstickning.

image

Kerstin Danielsson visar kardning av ull från de egna Värmlandsfåren, som har sitt sommarbete i Näset. Ullen ger fint Z-tvinnat garn i vackra naturfärger lämpligt för tvåändsstickning.

Nästa inlägg blir den sista rapporten från kursen och handlar om ett uppskattat studiebesök samt utvärderingsamtalet med tankar inför kommande kurser.

image

Massor med tvåändsstickat. Studiebesök i ett vackert morahem.

Tags:

Comments are closed.