Rapport från nålen – Läggsöm 2

Min konstsömnadskurs fortsätter med läggsöm och jag har kapitulerat när det gäller löven, det blir löv i alla fall. I mina gömmor finns ett stort antal stickade lappar i växtfärgat garn. De är rätstickade och räcker nästan till en filt. Växtfärgat och höstfärger passar bra ihop, så nu har jag bestämt mig för att brodera höstlöv i olika nyanser av brunt/gult/orange/grönt på mina lappar.

Efter det första lövet insåg jag att det inte är helt enkelt att överföra motivet på stickat. Först klippte jag en pappersmall som fästes på lappen med några knappnålar, medan jag sydde konturerna. Papperet var styvt och otympligt. Det borde finnas bättre metoder.

image

Inför det andra lövet tråcklade jag konturen med sytråd. Jag trodde att det skulle räcka att markera spetsarna i motivet. Detta gick ännu sämre eftersom underlaget var alltför töjbart.

Det trejdje försöket är det hitintills bästa, men det förutsätter att man vill brodera lövet i naturlig storlek. Jag tråcklade helt enkelt fast ett riktigt löv på underlaget, broderade konturerna och petade sedan bort lövet.

image

Kommentera gärna med tips om bra sätt att överföra motivet till stickat.

Tags:

5 comments

  1. Min moster som broderar mycket på tröjor brukar rita motivet på glest gasväv, lägga det på ull och brodera så. När den är färdig broderad, drar hon ut gasvävstrådar. På detta viset slipper man problem med töjbar underlag.

  2. Bra tips! På andra svårritade underlag har jag använt mönsterpapper och sytt konturen rätt igenom. Mönsterpapperet blir lagom perforerat så det är lätt att lyfta bort :).

  3. PS. Löven blir fina!

  4. Tack för bra tips. Har inte hunnit brodera fler löv än.

  5. […] jag skrivit om tidigare, så du som följt min blogg känner till min väska i yllebroderi, mina höstlöv broderade på stickat och gardinen i blackwork. Hoppas att bli klar av två ad vessa till den 8:de maj. Like this:GillaBli […]