Varför gör man provlappar?

Ur en av mina UFO-lådor dök det upp 5 provlappar. Jag pysslade med innehållet i lådan undet Online Stickcafé på Facebook förra tisdagen och frågade deltagarna om man brukar sticka provlappar. Det kom inte så många svar, men de som svarade skrev att de aldrig stickar provlappar. Synd tycker jag. Så därför skriver jag ett blogginlägg om just provlappar.

image

Varför gör man provlappar? Egentligen borde jag låta mina läsare svara, men jag tänker ändå ge min syn på saken.

1. Om jag ska sticka efter en beskrivning så kan jag med provlappens hjälp ta reda på om det jag tänker sticka kommer att passa. Jag vill veta hur många maskor det går på 10 cm och hur många varv jag måste sticka för att få 10 cm. Sedan kan jag kontrollera mönstret och göra nödvändiga förändringar.

2. Eftersom jag sällan stickar efter beskrivningar är provlappen nödvändig för att kunna räkna ut hur jag ska göra, antal maskor, antal varv, var intagningar kommer, ökningar etc.

3. Jag vill ta reda på hur ett nytt okänt garn ser ut uppstickat och vilken kvalitet det blir.

4. Jag vill göra ett tvättprov. Kanske t o m kolla om jag kan tvätta det färdigstickade i tvättmaskinen. Nya tvättmaskiner har utmärkta ullprogram.

5. Jag vill lära mig ett nytt mönster eller en ny teknik.

6. Jag vill kolla vilka stickor jag ska använda för att få önskat resultat.

7. Jag vill göra en grov uppskattning av hur mycket garn som går åt. Då beräknas hur mycket en kvadratdecimeter av provet väger och hur många kvadratdecimeter stickprojekt beräknas bli. Sedan är det bara enkel multiplikation.

Det finns säkert fler anledningar att göra provlappar, men för mig är dessa de viktigaste.

Vissa tycker att det är tråkigt att göra provlappar. Det tycker inte jag, men det är tråkigt att misslyckas.

Och nu till den intressanta frågan.
Stickar du provlappar?
Om ja: Varför?
Om nej: Varför inte?

Tags:

6 comments

 1. SJÄLVKLART stickar jag provlappar. Om jag vill testa ett garn eller ett mönster. När jag skall påbörja ett nytt projekt eller design i alla fall när det gäller större plagg…och numer tvättar jag mina provlappar (och mäter både före och efter). Däremot är jag dålig på att spara och dokumentera mina provlappar….däri ligger förbättringspotentialen:-)
  Provsticka på!

  • Jag är också dålig på att dokumentera. Jag har varit inriktad på att de ska kunna användas till något. Ibland repar jag upp dem när de gjort sitt.

 2. Att sticka är ganska nytt för mig så jag har bara gjort några få provlappar. Tanken jag hade med att göra dessa var främst att lära mig olika mönster och upptäcka vilken effekt olika garner har.

 3. Det blir provlappar ibland:
  – när jag är ovan vid ett garn och vill förstå hur det beter sig (masktäthet, jämnhet etc)
  – när jag hittar ett fint mönster som jag blir inspirerad av men vill använda ett annat garn eller ändra modellen på något sätt
  – när jag vill prova en ny teknik (t.ex näverstickning som jag lärde mig i vintras)

  Sparar dem ibland, repar upp dem ibland, dokumenterar dem aldrig tyvärr

 4. Provlappar kan spara så mycket tid och besvikelser, så det borde man göra nästan alltid. Om de har samma mått, kanske det blir en filt med tiden.

 5. Nej, jag gör inte provlappar. Men det beror på att det jag stickar och virkar är små enkla saker som jag gör på ”gehör” (mössor, vantar, sockar, mormorsrutor och annat ”plock”). Till min blivande tunika har jag dock gjort en provlapp, mycket för att testa vad som händer i tvätten med färgerna. Jag tycker att provlappar är väldigt väldigt bra, så om jag höll på med mer avancerat garnarbete skulle jag definitivt alltid göra provlappar.