Mina fem provlappar

Igår skrev jag allmänt om provlappar och jag verkar vara överens med dem som kommenterat mitt inlägg. Idag tänker jag beskriva mina fem provlappar frå UFO-lådan.

1. Först ett underkjolsmönster från Hermana Stengårds samlingar. Insamlat på Gotland och publicerat 1925.

image

Lappen är en kursuppgift från HVs grundkurs i stickning. Tänk så enkelt det är att åstadkomma den veckade effekten. Jag stickade först en halsduk och påbörjade därefter en väst i samma kvalitet.

2. Den andra lappen är mer ett planlöst testande. Den kommer från HVs fortsättningskurs i stickning. Vi höll på med olika randningar och jag ville testa bleka färger, som inte såg mycket ut för världen när de låg bredvid varandra i garnkorgen . Gillade faktiskt de bleka ränderna.

image

På samma lapp finns även en spindel, en test av olika metoder att skapa spindelbenen. Det är maskstygn, broderade kedjestygn, stickade maskor och stjälkstygn.

Slutsats av denna lapp: Jag gillar ränderna, men spindel får nog bo kvar i sin låda. Det är svårt att få fina och distinkta tuna linjer på stickat. Tycker att stjälkstygnen är bäst, men de är ju inte lika elastiska som stickningen – bäddat för problem.

3. Den tredje lappen är också en kursuppgift. Jag såg fram emot att få lära mig underbara Märta Stina Abrahamsdotters mönster under ”Stickresan genom Sverige”. Och visst är hjärtat fint.

image

Jag hade planerat en hel tröja, men hade ingen aning om vad det skulle innebära. Tekniken, där man snor garnet på baksidan för varje maska är inte lätt att lära sig och fruktansvärt tidsödande. Nej, det blir ingen Märta Stina tröja för mig och jag är verkligen glad att jag testade i liten skala. Lappen är ganska stor, så jag kan nog göra något annat av den så småningom, kudde, sittdyna, väska eller något.

4. Den fjärde lappen är också en teknikövning. Rundstickad rätstickning blir en fin kant på en kofta, nederkant på vantar etc. Det blev ett par muddar med denna teknik i kanterna efter detta tekninkprov. Visade den på bild häromdagen.

image

5. Garnet i den sista provlappen kommer från en mattfabrik, restgarn från mattvävning och ganska hårt och vasst. Det var inte särskilt trevligt att sticka med, men efter tvätt blev det faktiskt ganska mjukt och betydligt smidigare.

image

Jag stickade några hål, helt enkelt för att jag gillar enkla hål utan alltför komplicerade spetsmönster. Det blir inget större arbete i detta garn.

Tags:

2 comments

  1. Provlappen med Märta Stinas hjärta var synnerligen fint, även om naturligtvis alla var det. Det påminner mig om en övning i Uuve Snidares bok ”Stickning en lustfylld konst” där man ska studera en gammal stickning och rita av en liten ruta som man sedan provstickar. Jag har tänkt göra den i sommar – besöka något museum och rita av något ”live”.

    Tack för inspirationen!

    • Det här var en övning under HVs kurs ”Stickresan i Sverige”. Att utgå från museernas samlingarmär spännande. Det finns så mycket fint.