Forma axlarna med förkortade varv – kofta del 6

Axlarna är 40 maskor breda. Jag vill att de ska slutta något, så jag avslutar med förkortade varv. En bra beskrivning på hur man stickar förkortade varv finns på Stickskolan. Jag vänder efter 30, 20 resp. 10 maskor. Därefter stickas hela varvet där omslaget runt vändmaskorna stickas ihop med vändmaskorna. På nästa varv avmaskas hela varvet.

Nu blir det problem. Jag ska ju göra motsvarande avslutning på framstyckenas axelpartier, men mönsterstickningen drar ihop stickningen mer, så därför hade jag 53 maskor på framstyckenas axlar.

För att inte behöva dela mönsterrapporterna avslutas axeln med enfärgad rätstickning som på bakstycket. Efter lite funderande, bestämde jag mig för att sticka ihop maskor på det första enfärgade varvet. Jag vänder maskorna så att den gröna mönsterfärgen kryper in under en ljusgrå maska och hoppas att mönstret då ska få en naturlig avslutning. Det blir 13 hopstickade maskor.

Du kan se på bilden om du tycker att det funkade. Jag stickade ihop 2 gånger på mönsterpartierna, 3 gånger i ränderna mellan mönsterpartierna och en gång vid ränderna närmas halsurringningen.

Därefter stickade jag förkortade varv som på bakstycket men avmaskade inte. De öppna maskorna syddes med maskstygn mot bakstycket.

Avmaskningen på bakstycket stabiliserar axelsömmen på samma sätt som man inom industrin brukar sy in ett band i axelsömmar för att de inte ska töja sig för mycket. Dessutom är det lättare att sy maskstygnen mot en avmaskad kant än i öppna maskor.

 

Tags:

Comments are closed.